De kracht van cultuureducatie en ouderparticipatie
Doel
Ouders zien het belang belang/waarde van cultuureducatie middels een cultuureducatieproject waar zij actief bij betrokken zijn.
Scholen kunnen gefundeerd beargumenteren waarom zij cultuureducatie belangrijk vinden binnen hun curriculum
School en ouders vormen samen een prikkelende omgeving waarin een kind zijn culturele bewustzijn ontwikkelt.
Wat en Hoe
Laboranders is een werkplaats (zand of watermonsters) die wordt opgebouwd in de school of op het schoolplein. Twee dagen lang werken de laboranders : leerlingen, ouders, leerkrachten onder leiding van professionele kunstenaars samen om de werkplaats draaiende te houden. Verwondering over en nieuwsgierigheid naar alles wat er gemaakt wordt en hoe je iets maakt is de motor van het project. Verschillende manieren van waarnemen, doen en denken zijn nodig om samen tot nieuwe ideeën en creeeren te komen. Het project toont mogelijkheden van vakoverstijgend onderwijs. Denk aan techniek, taal, natuuronderwijs en wiskunde.
Het proces van ouders, kinderen en leerkrachten wordt gefilmd door een professionele filmmaker. Deze beelden worden getoond tijdens een door de school gekozen ouderavond. Tijdens deze 60 min durende lezing tijdens een ouderavond vertellen Marcelle Hilgers en Lobke Meekes over het belang van cultuureducatie in samenhang met andere vakken en de ontwikkeling van het creatieve brein. Zij gaan hierover in gesprek met ouders en leerkrachten. Wat hebben zij ervaren, wat zien ze en wat willen zij meenemen in het onderwijs voor hun kinderen?